Špeciality neslovenskej kuchyne

Postrehy z objavovania nových kultúr a zvykov, o tom ako sa žije v zahraničí, príbehy slovenských emigrantov

Špeciality neslovenskej kuchyne

Poslaťod Jana Goegel » 14 Feb 2005 22:07

Poznáte zaujímavé špeciality, či národné jedlá tej-ktorej krajiny? Čo vám z tejto "exotiky" zachutilo obzvlášť dobre a čomu sa slovenské chuťové bunky budú radšej asi vyhýbať?
Jana Goegel
 

Poslaťod Jana » 15 Feb 2005 15:59

tak poznam vela chutnych a zujimavych greckych jedal..ale asi vacsinu by ste s chutou zjedli. Comu by sa slovenske chutove bvunky na zaciatku vyhybali je asi cervany melon so syrom feta! Aj ja som sa na zaciatku a dnes sa v lete toho neviem dojest! Normalne nakrajat na stvorce melon a nan rozdrvit fetu. Dobru chut a osviezenie! :-)
Jana
 

Poslaťod maros » 15 Feb 2005 19:10

pre Janu...........Ked si to predstavim, tak sa tomu vyhyba aj moj zaludok:) Ale verim, ze kolko ludi - tolko chuti. Pamatam si jeden trek, na ktorom bol hitom chleba s turistickou salamou a slivkovym lekvarom.
maros
 

Poslaťod jana goegel » 16 Feb 2005 09:39

no, nieco podobne jedavaju aj nemci, sladka marmelada a nejaky platkovy syr.
ale az sa niekedy zastavite v juznom nemecku, okolie stuttgartu, odporucam vam svabsku kuchynu, je trochu podobna tej nasej slovenskej, tak som chutove problemy velmi nemala, nieco ako zemiakove sulance s kapustou, ci sladkou alebo kyslou a slaninkou, spaetzle-nieco ako podvyzivene halusky(ale nie so zemiakmi)so syrom a prazenou cibulkou).vyhybajte sa eintopfom-proste varene vsetko v jednom hrnci a nikto nevie, co.
jana goegel
 

Poslaťod Peto » 20 Feb 2005 09:53

V nemeckom Kolíne nájdu fajnšmekri naozaj "chutnú" kulinársku špecialitku, národné jedlo Rheinlandu - "Hemmel on Äed - Himmel und Erde" (Nebo a zem) - to obsahuje krvavý "wurst", príloha horúce zemiakové pyré s dusenými jablkami a k tomu pražená krv. Dobrú chuť! :-)
Peto
 

Poslaťod jana goegel » 21 Feb 2005 13:32

no, kedy si prisiel na to, ze to"chuti"? stacilo pocut a vidiet, alebo si sa fakt do toho pustil?brrr.
jana goegel
 

Poslaťod Slavka » 24 Feb 2005 23:55

Ked som po prvy krat videla ako sa vari skotska tradicna polievka Cullen Skink - nesla mi vobec na chut. Je to polievka, ktora sa robi hlavne z mlieka a ryb! Uz samotna kombinacia mi nesla vobec dokopy, ale mozem vam povedat, ze ked je dobre uvarena, chuti ozaj vyborne. Vyskusajte. Mnam. Ale slovenske polievky su aj tak najlepsie. :)
Slavka
 

Poslaťod Dana » 14 Apr 2005 03:18

Ja som v Australii jedla "steak" z klokana, vyzeralo a chutilo to ako normalny steak z hovadziny, trosku jemnejsia chut. Bolo to ozaj dobre, len mi bolo potom luto, ked som sa pozerala na fotky klokanov, su to strasne mile zvierata...
Dana
 

Poslaťod jana » 11 Máj 2005 17:21

Mne velmi chuti marocka kuchyna (samozrejme, ze najlepsie chuti prave v Maroku, aj ked marockych restauracii je vsade ako maku). Co mi naviac chuti ( a comu by sa mozno niektory Slovaci radsej vyhybali) su ich skvele "tajine" -jedno pripravene v typickych hlinenych nadobach- ako napr. jahnacina so susenimi slivkami a skoricov aleko "kolac" z kuracieho masa, susenych marhul, a skorice, mnam mnam...a jedne z najlepsich ranajok su stale pre mna marocke placky s roztieratelnym syrom poliate sladuckym medom.
jana
 

Poslaťod Viki » 07 Sep 2005 16:07

Tak ja Vam poviem, ze ked som ochutnala kous-kous, vobec mi to nejako extra nechutilo. Je to akasi miesanina zvlastnej drobnej cestoviny so zeleninovou polievkou a varenym masom. Nic extra.
Za to, slimaciky s typickou cesnakovo-bylinkovou omackou su super a tiez male ustricky s takou istou omackou. Naopak surove ustrice pokvapkane citronovou stavou mi nechutili. Ale to bude asi zvykom.
Viki
 

Poslaťod ivana » 13 Sep 2005 10:34

no ja som prisla na chut spanielskym sklimakom a potom morskym priserkam hlavne morske priserky pripravovane na severe spanielska nemaju chybu - pulpo a la gallega - dobre pripravene je na nezaplatenie takisto ako centollo alebo el buey del mar - na preklady sa ma nepytajte ale su to proste super priserky velmi chutne. dalej samozrejme spanielska paella, tortilla de patatas a tapas ak pojdete do spanielska nezabudnite si ist dat jedno male pivko a nejaku tu tapas na zahryznutie. vrelo odporucam
ivana
 

Poslaťod misa » 16 Sep 2005 16:00

mnam, zbiehaju sa mi slinky z vas...
To je gol, nemozem najst "moju" krajinu Bosna a Hercegovina.
Mnaaaaaaaam, tu by ste sa teda dojedli, ja ked idem do Bosny vzdy priberiem aspon 6 kil za 2 tyzdne! A jedla: burek, sirnica, zeljanica, pecena jahnacina, telacina, dzuvec, sitni cevap, plnene papriky, paradajky, kadejake corby(huste polievky), cevapi pecene na grile s cibulkou a kajmakom a k tomu chlieb-somun... A potom nespocetne cukrarne s obrovskymi kolacmi - niektore europske a okrem toho baklavy, tulumby...
Milujem jedlo!
misa
 

Poslaťod Kveta » 19 Sep 2005 15:24

Pisem sice zo Svajciarska, ale chcem upozornit na mexicku kuchynu. Je to sice ohen na streche, ale velmi rychlo si zvyknete. Takos, misote, fachita......Vsetko kombinacia s cili. Vrelo doporucujem.
Kveta
 

Poslaťod martina » 28 Sep 2005 19:04

Surove ustrice s citronom, slavka jedla tzv. mule, zabacie stehienka a slimaky milujem to
martina
 

Poslaťod vlada » 13 Okt 2005 21:27

Takze, moj priatel je Turek a ti maju podobne ako v Maroku na ranajky chlieb so slanym syrom (ako feta) a medom. Spociatku sa mi chlpy jezili, len ked som ho videla. Ale je to vynikajuce.

V nemecku sme s kamosom (nemcom) obisli pol Berlina, aby sme nasli 'specialne' kysle uhorky (chutili ako domace zavarane na slovensku), ktore sme potom jedli s kyslou smotanou a medom. Pochutka.

Ja milujem ako predjedlo francuzske 'fuoi gras' (urcite som to vyspelovala zle:-) podavane so sladkym bielym vinom.

Dezety: opat Francuszske Creme Brulle a talanska Panacotta s varenymi lesnymi plodmi (normalne som hladna)

No ale teraz pozor: Moj kamos bol v Barme (Myanmar) a tam jedol lokalnu specialitu - peceneho potkana. Brrr. Ze vraj to chuti ako kacica, len s vela kostami. Na to ma nikdy nikto neprehovori. A este na susenych cervikov namiesto cipsov. Radsej skapem na tucnotu od Pringles.
vlada
 

Poslaťod Kati » 14 Okt 2005 09:17

No, tu v Dolnom Sasku som sice nenasla nic vynimocne, ale co ma po prvy krat zarazilo, bol 24.december. Namiesto vydatnej vecere, ako je zvykom na Slovensku, sme mali len oblozene misy (syry, salama, sunka) a parky. To som bola troska v soku.(aj ked pecena kacicka alebo morka ci hus byvaju vzdy na druhy den na obed) :-)
Co ma velmi nadchlo, na Kube, bola nejakasi vynikajuca tekvica varena a servirovana ako priloha (namiesto zemiakov). Predpokladam, ze by sa tak dala servirovat tekvica "hokaido". Nevie niekto nahodou????
Nikdy som nejedla rada ryzu, ale odkedy som objavila divu (su to vlastne akesi travy, ale nie ryza), tak sa jej neviem dojest. Tak isto pokladam za vybornu, namiesto ryze, varenu, maslom omastenu psenicu alebo ine obiloviny. Za vybornu a zaujimavu prilohu povazujem aj "Süßkartoffel". Chuti nieco ako zemiak krizeny s mrkvou.
S tym marmeladovym chlebom so syrom, to tiez nie je po mojej chuti. A co sa mi chlpy jezia su zemiakove placky (cesto bez korenia a cesnaku, len s postruhanou cibulou) s jablcnym pretlakom. buaaaa
Na to ma nikto neprehovori!
Kati
 

Poslaťod misa » 25 Okt 2005 16:04

füüüüüüüüüüj, preboha, to ako mohol jest potkana????
misa
 

Poslaťod Klara » 26 Nov 2005 19:58

A co tak cibulovy kolac ? V Berne je 28.11. Ziebelimärit (cibulovy trh) a tak vonia cele mesto touto dobrotou. Do okruhlej formy sa da listkove cesto ( popichame vidlickou) - na ktore sa da masa : 350 g struhaneho syra (emental+ gruyer alebo podobny korenisty syr), 2 dcl kavovej smotany. 1 biely jogurt, 1 vajicka, 2 lyzice maizeny a do tohoto sa zamiesa cca 400 g pokrajanej a do zlata oprazenej (vychladnutej) cibule. Pecieme pri 200 oC asi 35 minut. Dobru chut !!!
Klara
 

Poslaťod Martina » 27 Nov 2005 10:15

No, ja sa priznam, ze po takej dobrej ture mi vzdy dobre padne smoked cod + chips + garlic mayo. A tie hranolky s vela octom a solou. Inac ma irska kuchyna neuchvatila, je v nej prilis vela masti a malo korenia.
Cez leto som bola v Mexiku a wow - tam by som dokazala prezit zivot. Najde sa tam vela super jedal aj pre takych ako ja, ktori chili az tak v laske nemaju a taka omacka s kukuricnej plesnovej huby a k tomu placka s kuracim maskom - aaah...musim sa ist niecoho najest, lebo uz mam od slintania mokru klavesnicu.
Martina
 

Poslaťod Denisa » 02 Dec 2005 01:34

V Japonsku som zila 3roky a mala som moznost ochutnat vela fantastickych jedal, ale aj tych, ktore neboli az take "specialne dobre" hi hi hi. Velmi tazko sa opisuje chut Japonskeho jedla hlavne koli tomu, ze vela surovin a korenin, ktore sa na pripravu jedal pouzivaju sa malo alebo vobec na Slovensku nevyskytuju. Ale pokusim sa priblizit. Najviac mi chutili "gyozas", male masovo-zeleninove tasticky bud varene alebo vyprazane podavane so specialnou gyoza omackou, ktora je chutou trosicku podobna sojovej ale ovela slansia. Samozrejme som musela ochutnat typicke Japonske sushi, ktore musim sa priznat sa aj pri velkej snahe mojich znamych nedostalo na zoznam mojich oblubenych jedal-proste som typ cloveka, ktory musi mat na tanieri vsetko uvarene.... Dalej by som odporucala Tempenyaki, kde vam "ugriluju" jedlo podla vasho vyberu rovno pred vami. Yakisoba a ostatne "soba dishes" su vlastne uvarene alebo opecene cestoviny podobne spagetam v ktorych su pridane rozne druhy zeleniny a masa podla vyberu, obycajne dochutene sezamovym olejom.Samozrejme po jedle si treba uhasit smad a to dobrym Japonskym pivkom Orion alebo mojim oblubenym sladkym ananasovym vinkom vyrobenym na Okinawe. A tych jedal je este mnoho, ktore mne a mojmu manzelovi chutili ale zasa mnohym mojim znamim "nevonali a vice versa.
Denisa
 

Ďalší



Späť na Život v zahraničí

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Yahoo [Bot] a 2 hostia