Nechýba vám slovenská strava?

Postrehy z objavovania nových kultúr a zvykov, o tom ako sa žije v zahraničí, príbehy slovenských emigrantov

Poslaťod ciernowlaska » 04 Jan 2006 00:43

Citam, citam a vidim ze sa musim aj ja pripojit. Musim dat za pravdu vsetkym co tu pisali o abstinencii slaniny, pasteky a klobasky ale mne osobne asi najviac chyba slovenske ovocie, mam na mysli jablka, ribezle, maliny, ceresne......jasne ze vsetko toto sa tu da kupit (mozno az na tie ribezle) ale nechapem preco to tu nepestuju, ved Irske podnebie je ako stvorene na jablka, hrusky a ine europske ovocie. Ked mozu na Islande pestovat banany tak preco nie jablka v Irsku? Tie dovazane veci mi nechutia tak ako nase jablka dopestovane u babky v zahrade. Ozaj pozdravujem vsetkych z okolia Galway
ciernowlaska
 

Poslaťod li » 06 Jan 2006 12:42

Pre zuzanu zo Slovenska:Iba nedavno som na nete nasla jedinu slov&czech restiku v Denveri co sa vola SOBO (151 S Broadway). Je to to co si spominala? Ak si este pamatas kde boli tie obchody so slovenskymi potravinami tak mi plis napis. Nebyvam v Denveri, ale z casu na cas sa tam zastavim. Tada urcite castejsie ako na Slovensku. VDAKA
li
 

Poslaťod monika » 23 Jan 2006 10:40

Ahojte, zijeme v Irsku uz nieco vyse roka ale ja stale vyvaram a vypekam po slovensky:). Viem si spravit tvaroh, je to velmi jednoduche, tu je recept: cerstve mlieko necham skysnut( mimo chladnicky) a potom ho pomaly zahrievam, potom ked sa mi zda, ze je masa uz dost tuha, precedim cez sitko, necham odkvapkat srvatku a tvaroh je hotovy. Ak je tvaroh prilis tvrdy, zahrievanie bolo prudke, alebo dlhe, ak ma horkastu chut, nechali sme to odstat na skysnutie prilis dlho. To su najcastejsie chyby:) No bryndzu este pripravit neviem, ale co nebolo moze byt. Muku vacsinou pouzivam hladku bez sody, mne sa z toho pecie celkom fajn, parene buchty a knedlu som tu este neskusala, lebo nemam parak, ale aj tak sme ich na Slovensku tak casto nejedli. Horcicu a ocot mame zo Slovenska.
monika
 

Poslaťod lili » 23 Jan 2006 13:09

MAYA MAYA MAYA MAYA MAYA MAYA


MAYA
MAYA

pisala sem nejaka maya ktora zila na isle of man. ak zila v douglase nepozna nahodou nejakeho Martina z Juznej Afriky? MY MAIL/zuzanamaf@zoznam.sk
lili
 

Poslaťod lucia » 03 Feb 2006 01:29

ja som v anglicku a vzdy ked idem domov tak sa nabalim PORIADNYM jedlom,hlavne veci ako pudingy,koreniny,vegetu,horcicu,dokonca som si niesla aj muku lebo tu maju len hladku,hurky,klobasu,sladkosti no proste vsetko.aj ked si chcem nieco varit,nie je to take dobre ako doma z maminho hrnce.a hlavne chleba.tato hnusna anglicka 'spongia' sa neda jest,jedine ako toast.mame vsak stastie,ze aj v malom meste ako je coventry mame polsky obchod,kde sa daju kupit aspon podobne veci tym nasim,aj chleba,kabanos...ale aj tak to nie je take dobre ako to nase.hmmmmm cpo by som dala za knedlu,kapustu maso:)
lucia
 

Poslaťod katka » 06 Feb 2006 13:17

Ahojte, je to tak :slovenskej stave sa nic nevyrovna. Co by som dala za knedlu a kolace . Aspom si ich vychutnam lepsie ,ked som doma. Nosim si vela veci z domu , dokonca aj udene. Pretoze tu som nenasla nic take. Pre tych co su v grecku, je ten obchod Bohemia. Pred vianocami som bola v centre. pri monasteraky je maso a ryby trh. Cez ulicu nizsie je zelenina. A tam najdete asi 10 polskych, rumunskych a inych obchodov, kde maju vsetko. Teda parky,klobase, kapusta ,uhorky. A dokonca aj ,ako otec hovoril, UTOPENCOV./
katka
 

Poslaťod Ciapocka » 07 Feb 2006 12:52

Ja si vsetky ingrediencie nosim z domu uz pekne dlhu dobu. Nikdy sa nic poriadneho neda zohnat (ani v Skandinavii ani v Uk). Slovenska kuchyna velmi chyba, hlavne dobry vypeceny chlieb a rohliky.
Ciapocka
 

Poslaťod Ciapocka » 07 Feb 2006 12:56

tak to mas uplnu pravdu, slovenskej kuchyni sa nic nevyrovna. Kazdy cudzinec sa pyta na slovenske alebo ceskej jedla... A ten gulas poznate ? Bryndzove halusky ? Ta ceska svieckova je vynikajuca. Ja si tiez vsetko nosim z domu, dokonca aj sunku balenu vo vakuu, klobasky, syry, koreniny, keksiky, pudingy, vsetko co vlezie do kufra ( i ked sa obavam, ze mi to na letisku v BA vezmu, v Budapesti tak naposledy robili kontrolu..hmm)
Ciapocka
 

Poslaťod Ciapocka » 07 Feb 2006 12:57

tak to mas uplnu pravdu, slovenskej kuchyni sa nic nevyrovna. Kazdy cudzinec sa pyta na slovenske alebo ceskej jedla... A ten gulas poznate ? Bryndzove halusky ? Ta ceska svieckova je vynikajuca. Ja si tiez vsetko nosim z domu, dokonca aj sunku balenu vo vakuu, klobasky, syry, koreniny, keksiky, pudingy, vsetko co vlezie do kufra ( i ked sa obavam, ze mi to na letisku v BA vezmu, v Budapesti tak naposledy robili kontrolu..hmm)
Ciapocka
 

Poslaťod Dusan » 07 Feb 2006 21:00

Ahojte, neviete mi poradit, kde by som mohol kupit slovenske parenice, korbaciky, najlepsie udene vo Francuzku???
Najlepsie by bolo v Juznom Francuzsku v okoli Toulouse!!!!

Dakujem
Dusan Golecky
Dusan
 

Poslaťod Zulka » 10 Feb 2006 18:07

Suhlasim, ze niet nad slovenske jedlo. I ja, ako ostatni, si nosim vela veci z domu. Horcica, vegeta, slaninka, salama aj sladkosti.
Tu su vsetky sladkosti jedneho druhu. Bud su s karamelom, alebo bez. Az tu som si uvedomila, ze nie je ziaden rozdiel medzi snickers a twix napr. Len v jednom je toho cukru akosi privela :-)
Aj co sa tyka nasich jogurtov, mame ovela lepsi a vacsi vyber ako Anglicania. Nikdy som si nemyslela, ze mozem byt vegetariankou, ale postupom casu som od ang. masa upustila. Prevazne sa stravujem kurcatami a baraninou, a to uprednostnujem zahranicne vyrobky ako Novy Zealand, Taliansko atd. Bravcove maso mi tu smrdi, vraj je to preto, lebo nekastruju zvierata pred zabitim, ci je to pravda neviem. A k sialenym kravam by som chcela mat este daleko :-). Anglicku hovadzinu som jedla pred 8 rokmi naposledy.
Som rada, ze sa daju kupit polske vyrobky na ang. trhu, ale velmi mi chutna aj talianska a francuzska kuchyna. Z nich som sa naucila milovat zeleninove salaty a iba upevnila lasku k salamam a syrom.
Zulka
 

Poslaťod miro » 11 Feb 2006 16:32

somhladny ako pes a mam chut na poriadny salat z tresky :-(
miro
 

Poslaťod palo-israel » 15 Feb 2006 08:04

Vseci co v exile nemusite tlacit kosher stravu budte radi. Kosher vo "volnom" preklade znamena bez chuti. Nastastie sa cas od casu rozmaznam a uvarim si nejaky segedinak, alebo upeciem bravcovinku. Som tu zenaty, ale zena je lava a varit nevie tak som sa naucil ja. Az tu som si plne uvedomil ako dobre si na slovensku papkame.
palo-israel
 

Poslaťod Riki » 19 Feb 2006 13:30

Prosim poradte mi: Potrebujem kupit SOLAMYL. Co je to vlastne? Je to kukuricny skrob? Ako sa to vola v nemcine? Vdaka.
Riki
 

Poslaťod Riki » 19 Feb 2006 13:50

EXILACKY a EXILACI podme varit!
Musim sa Vam priznat , ze nie som moc dobra kurarka. Ale snazim sa.
Mam pred sebou 1 kg chudeho hovädieho mäsa a neviem co s nim. Raz som ho piekla v rure v prikrytom pekaci. Bolo to dost suche.....
Prosim, pridajte aj zopar zaujimavych receptov z kuracieho a bravcoveho mäsa. Vdaka.
Riki
 

Poslaťod Riky » 19 Feb 2006 13:52

Sory, podarilo sa mi nespravne kliklnut na krajinu. Spravne je Lichtenstajsko.
Riky
 

Poslaťod vika » 23 Feb 2006 00:54

mne tu chyba vsetko. da sa tu nakupit slovenske jedlo,ale az v Chicagu, co je odo mne daleko.aspon ceske pivo, ale ridne mastne. amerika je SHIT na jedlo...
vika
 

Poslaťod petra » 23 Feb 2006 20:22

mne sa vzdy prevracaju oci, ked tu belgicania jedia chleba vo vajci s cukrom, a na palacinky si davaju kandizovany sirup, alebo co to je. za cerstvo upeceny chleba zo Slovenska by som dala aj posledne peniaze. a viete co bolo uplne najlepsie? ked chlebik vonal tak krasne, ze som si vzdy po ceste z pekarne, musela kusok otrhnut. no a ak sa talo, tak moja cesta viedla aj do udenin po nejaku tu sunku, ktora skoncila na tom chlebe. robil to aj niekto iny?
petra
 

Poslaťod lucia » 24 Feb 2006 16:37

mne tu v Irsku velmi chybaju slovenske koreniny,nejake sladkosti a hlavne si tu neviem zviknut na tu samu chemiu a na chleba,zlaty slovensky chlebik.Nasi chlapci si nevedia zviknut ze sa neda kupit hlavne borovicka a fernet.Este ze kazdy mesiac ide niekto s kamaratou domou a kazdy kolko vladze tak prinesie.Kazdy krat ked idem domou tak sa tesim na zlatu slovensku kuchynu.
lucia
 

Poslaťod Hosť » 24 Feb 2006 17:04

a najblizsie, ked pojdes, tak si prines aj pravidla slovenskeho pravopisu.
Hosť
 

PredchádzajúciĎalší



Späť na Život v zahraničí

 


  • Príbuzné témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia