Vidim, ze do tejto rubriky uz vyse roka nikto neprispel, tak si beriem slovo ja. Zijem v severnom Taliansku region, Friuli Venezia Giulia. Je to znamy region pre turistov pre mesta ako Grado, Udine, Palmanova, Trieste a Aquileia. Slovaci ale viacej poznaju primorske letoviska Lignano, Grado, Bibione (to je uz sice region Veneto) a Iesolo. Ano je tu pekne more,ma pre svoje plaze modru vlajku.
Ja by som chcela upozornit na krasne horske jazera v tomto kraji. Hned za hranicami pri Tarvisiu su Laghi di Fusine (fusinske jazera). Su v nadm. vyske asi 800m. Su to jazera ladovcoveho povodu. Krasna priroda, cisty vzduch.
Dalsie krasne prirodne jazero je lago di Cavazzo. Je 30 km od Udine. Ked idete po dialnici A23, treba zobrat odbocku na: Carnia, Tolmezzo, Cavazzo Carnico. Toto jazero je moje nahradne "Strbske pleso". Spominam jazera preto, lebo su vyborna alternativa pri vysokych horucavach. Urcite turisti sem chodia koli moru, ale jazera su taka mala zmena. Este spomeniem, ze pri tomto jazere Cavazzo je jedna mala dedinka Bordano, kde sa nachadza Dom motylov (La casa delle farfalle).
Je to nadherna expozicia motylov z celeho sveta, pozor zivych! To je take nieco ako velky sklennik,plny zelene a kvetov kde volne poletuju motyle a aj kolibriky, andulky, zebricky. Su tam jazierka s rybkami a korytnackami. Je tam aj terarium s hadmi, chameleonmi a vsadejakej havede. Je to ako prechadzka medzi lietajucimi farebnymi motylmi (Niektore su velke ako lokse

, neprehanam, tie su s Madagaskaru). No ako v rozpravke!