od michal » 12 Sep 2005 13:28
Moj osobny nazor na rodiel zamestnania sa v zahranici a na Slovensku vychadza, zial z faktov. Pracoval som 7 rokov ako policajt na jednom malom obvodnom oddeleni. Praca nie tazka na fyzicku kondiciu, ale na hlavu. Neustaly stres a buzeracia zo strany nadriadenich. popri zamestnani som si urobil studium Majstra odbornej vychovy s titulom Bc, ktory mi vsak bol a je nanic. Manzelka pracovala na zakladnej skole v malom mestecku ako ucitelka, kde vsak popri pedagogickej vysokej skoly vystudovala aj ekonomiku. a tak s dvoma vysokyi skolami poberala plat okolo 11 000 Sk a ja okolo tych 12. 000,- Sk. Kedze sme na Slovensku nevideli dlhodobejsi progres, co sa postupu v zamestnani tyka a zivota vobec, vybrali sme sa jedneho krasneho dna do Irska. Tu sme iba jeden rok a obaja pracujeme v jednej velkej tovarni za pekne peniaze. Praca to nie je tazka, skor monotonna. Co sa nadcasov tyka, su, na rozdiel od Slovenska kralovsky zaplatene. Tuto pracu vsak nechceme robit stale. Budeme sa snazit postupit na vyssie pozicie, popr. vykonavat profesie, ktore sme vykonavali na Slovensku. Vsetko chce vsak cas a trpezlivost. Nikdy som netvrdil, ze ostaneme v zahranici cely zivot, alebo, ze sa nikdy nevratime na Slovensko, ale ak uz zacneme tuna budovat karieru, myslim si, ze by to bola skoda tuto moznost opustit. Ak sa nam do nejakeho casu, napr. 5-6 rokov nepodari presadit sa v zahranici, kludne sa vratime na Slovensko s tym, ze budeme zabezpeceni na dochodok. Toto je velky rozdiel medzi zahranicim a SR. Tu si kazdy vsimne, kto ako pracuje a je aj nalezite odmeneni, ma moznost na postup, ak preukaze kvality a schopnost komunikovat a samozrejme moznost slusneho zivota. Nikdy by som si totizto nevedel predstavit, ze by na Slovensku si mohla osoba s minimalnym platom, ako je dajme tomu upratovacka, mohla kupit co chce z mesacneho platu, mala slusne a neponizujuce byvanie a este by si mohla odlozit peniaze trebars na kupu auta. No, inde to ide, na Slovensku zial zatial nie. Na Slovensku plati, kto ma ake meno, taku funkciu zastava. No, komunisticke maniere zmenili iba meno, nie formu. Ostava s pozdravom Michal