Aupair a zdravotne poistenie  

  RSS

 monyi
Zaregistroval sa v roku 2014
Príspevky: 2
22/07/2014 18:32  

Dobry den, nahodou by mi nevedela poradit nejaka slovenska aupair, ktora absolvovala pobyt v Nemecku, ako to je so zdravotnym poistenim na Slovensku? Je to naozaj tak, ze si ho musi platit ako samoplatca na Slovensku pocas celej dlzky pobytu?
Moja sl. poistovna ma prekvapila tym, ze poistenie, ktore mi platila rodina je povazovane za komercne, nie za verejne a preto si ho musim doplatit. Poistenie, ktore mi pritom platila rodina bolo platne vo vsetkych krajinach EU, nastastie som ani raz nemusela navstivit lekara, ani v Nemecku, ani na Slovensku. Pricom na Slovensku som bola pocas toho iba na tyzden pocas Vianoc.
Tak ak ma niekto nejaku skusenost s takymto niecim, podelte sa.


ReagovaťCitovať
 DetsMarie
Zaregistroval sa v roku 2014
Príspevky: 17
29/07/2014 13:57  

Ahoj,
já jsem sice z Ceska ale moje kamarádka ze Slovenska byla se mnou jako aupair v Nemecku a pojistení jsme resily stejne.
Pokud jsi v zahranicí déle nez 6 mesícu, muzes se od pojistovny v CR nebo SK odhlásit a pak dolozís jen pojisteni od rodiny pojistovne. Rodiny v Nemecku MUSÍ za tebe platit zdr.pojistení a tvoje pojistovna ti to musi uznat.
Tady je taky super info: :lfi7xgpb] http://www.aupair-village.com/cz/aupair/pred-odjezdem-jako-aupair/zdravotni-pojisteni:lfi7xgpb]
Urcite bych se na pojistovne hadala, protoze SK je v EU, takze pokud más doklad o pojisteni v zemi v EU, musi ti ho tvoje pojistovna uznat. 🙂


ReagovaťCitovať
 monyi
Zaregistroval sa v roku 2014
Príspevky: 2
29/07/2014 22:41  

Ja som v zahranici bola dlhsie ako 6 mesiacov, zialbohu, lebo o to viac mam doplatit. Neviem, ci s tym ja este nieco vyriesim, ale pre buduce aupair, ktore chcu ist do Nemecka:

„Slovenské au-pair by mali byť v štáte, kde pracujú, poistené. Nemusí však ísť vždy o poistenie zákonné, pretože niektoré štáty nepovažujú tento typ práce za výkon zárobkovej činnosti podliehajúci povinnému poisteniu. Z toho vyplýva, že slovenské au-pair majú dve možnosti:

Prvou z nich je zotrvanie v slovenskom systéme a hradenie poistného ako samoplatca. Toto riešenie prichádza do úvahy len v situácii, kedy au-pair pracuje v krajine, kde nie je zákonom stanovené poistenie zo zákona. V takom prípade musí mať vybavený Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý je použiteľný nielen v krajine, kde pracuje, ale aj v inom členskom štáte EÚ. Zostane naďalej slovenským zákonným poistencom.

Druhou je možnosť odhlásiť sa zo slovenského systému na základe dlhodobého pobytu v zahraničí a neplatiť tak na Slovensku poistné. Po návrate musí doložiť poistenie v inom štáte (zákonné, alebo komerčné). Tento režim ale neplatí pre Nemecko, kde sa au-pair nepovažuje za zamestnanca v zmysle nemeckej legislatívy. Vyššie uvedené neplatí ani pre Veľkú Britániu (okrem osôb, ktoré majú pridelené National Insurance Number), preto au pair zostáva naďalej povinne verejne zdravotne poistená podľa ustanovení slovenskej legislatívy a platí si poistné ako samoplatiteľ v SR. „

ja som sa o tom dozvedela az po navrate na SVK, preto som chcela vediet, ci to vsetky museli doplacat alebo je tam nejaky nedostatok/zadrhel? lebo tety pri okienku o nicom takom nevedeli. ja som sa to dozvedela pri prichode na SVK…A musela som vediet co hladam na nete, kym som nasla tychto par riadkov.


ReagovaťCitovať
Zobraziť všetky príspevky v kategórii Práca au-pair

Tvoja reakcia


  
  
Spracovávám

Nie si prihlásený! Prihlásiť sa alebo sa Registrovať.