od dusana » 09 Feb 2009 09:53
wendy,
preco ste len naladena na takuto strunu, ktora tak divne ladi?? /smutna osobna statistika, kde tento neladeny ton prichadza zvacsa z ust ´severoamericana´ vo vasom pripade nerodeneho/.....ale snazim sa akceptovat, hoc mnohe veci, ktore ste vo svojom prispevku uviedli su mi proti srsti /pravdupovediac, je mi strasne smutno, z takejto ´evolucie Homo Sapiens´/.
Rozhodne nemam najmensi zaujem s niekym polemizovat o pravdivosti mojich slov. Pre aku vec by som si len zaciernovala karmu /alebo wendy ako volate tuto ´vec´/ falosnymi informaciami?
Kebyze je pravda co ste popisali, vlastne by som uz ani neexisovala....niekde mrtva v utrobach hliny, kamenov. Umyselne narazam na veci ohladne PITIA VODY v Juznej Amerike.
Verim, ze vacsina si uvedomuje odlisnost ludskych organizmov a tu biodiverzitu reakcii na vonkajsi podnet co je s tym spojena.
Dodam, ze za ten cas cestovania /10 mesiacov/ som si minimalne kupovala balenu vodu /len ked nablizku nebol ziadny zdroj...pri mojich potulkach aridnymi oblastami.../. Napr. v takej bolivijskej dzungli /pozn. Madidi NP pri Rurrenabaque...pre vas wendy, aby ste ma opat zasa neobvinovala z vymyslania/ tam sa pilo s domacimi z najblizsej rieky mutnej od blata, co pomaly tiekla hned za komunitou....podotykam, ta Rieka nebola len ich Studnou, ale aj prackou a bazenom /kolko dalsich indianskych komunit z hornych tokov pouzivalo rovnako tento zdroj, to neviem/. Je pravda, my cudzinci sme to riesili prevaranim alebo filtrovanim. Hoc niektori pri tomto systeme ostavali az dokonca svojho ´volunteering´ /z Californie/, my ostatni po prvych dnoch, po istej adaptacii organizmu na prostredie sme to uz tiez riesili ako domaci.....ides s bandaskou k rieke, privlecies a hned pijes.
Ale na cca. 96 % od Argentiny, cez Chile, Paraguai, Bol, Peru....az po Venezuelu som pila ´riadnu kohutikovu vodu´, to dalsie 1,5 % bola riecna voda, 2% balena voda a poslednych 0,5 % bola voda z fontany /hej dobre pocujete, islo o jej bocny prud co z nej vyvieral, co mojmu z Peru, po istej dobe spolucestovatelovi, poradili ekvadorski kamosi, podotykam wendy, CERNOSI!/. A stale zijem..
Hm ake zvlastne, nejako v Ekvadore som si nevsimla tie tak ZAPRASENE CESTY /ked samozrejme nehovorime o triedach druhej popr. tretej triedy v nasom ponimani/. A ta LENIVOST ekvadorcanov. Wendy, to z kade k tomu prichadzate?? Len sa tam vratte a chodte si vyskusat robit v horucave niekde na jednej bananovnikovej plantazi alebo v dzungli.....niekde ako rybar na lodi. Preco len takto uboho generalizujete ludi a oznacujete nepravom takymi privlastkami??
Ved ktory stat nema svoju mensinu, ludi ktori nechcu robit, aj ked mozu?
A ten juzansky pristup, ze BIELY POMAHA CHUDOBNYM. No a nie je to tak? Ved z niecoho k tomu musia prist. My sme im dali ten pohlad! Charitativne prispevky, rozne sponzorske dary pre ´krajiny tretieho sveta´ z USA, Europy.
Ved preco bola tak castokrat pocitena v bolivijskej dzungli inakost spravania sa indianov ku mne, beloske...ved uz len xkrat prevysenym poplatkom pre dobrovolnicku pracu, uz len ten fotak, skutocna ´mochila´na chrbte mi nasadzovali masku bohatej belosky /hoc v skutocnosti som bola trosku vychylena z tejto kategorie/.......alebo preco v kurdskych horach nomadske deti pri styku s bielym turistom prvu vec co vypustili z ust bolo „money“, ´daj mi peniaze´. Ved my sme ich to naucili! Predsa vs. plati, ked dostanes nieco prvykrat, druhykrat....samozrejme zacnes uz ocakavat, ze aj ten 8. i 31. turista ti nieco da /bohuzial z lutosti, nie od Srdca/. Ved wendy, aky vy by ste mali pristup, ked ako male dievca nemozete dokoncit skolu, lebo nemate peniaze na pokracovanie..musite ist robit, aby ste mali vlozit co do ust, kedy mate este dalsich surodencov a ako u rozvedenych rodicov jeden plat /par smiesnych stovak soles za mesiac/ nedokaze vsetkych uzivit............alebo ako vy by ste sa stavali k tomu, ked ste chora a nemate z coho zaplatit lieky...........alebo pridete domov, dojde aj vasa sestricka zo skoly, po ohlaseni hladu zacne plakat, lebo v dome niet nic na jedenie a otcova vyplata este nebola! Nie nebluzni moja fantazia, s tou realitou som sa osobne alebo skrz slov, ziveho obrazu stretla.
Wendy, chcem sa vas spytat, zazili ste niekedy tento pocit?? Ja ho tiez velmi nepoznam, tu doma uz vobec nie, kedy clovek ma vsetko, staci otvorit chladnicku /hoc Cesty mi niekedy dali zakusit tento stav, skutocneho hladu...kedy rozmocena kora z chleba pohodena v trave vas dokaze urobit tym najstastnejsim ....alebo totalny smad v najvacsej horucave, kedy vam nanestastie dojde zasoba vody a nik nie je poblizku aby upokojil vasu obrovitansku chut napit sa/....ale aj tak nemame pravo posudzovat takymto vasim pohladom ostatnych, kym nie sme na ich mieste. Absurdnost!
Ved na Ceste po Juznej Amerike mnohi z nich, aj z tych vasich „lenivcov“ mne beloske pomohli! Chapete? Dali mi najest, prijali ma /potom aj neskor ked sme boli uz dvaja/ ako vlastnu rodinu aj ked som ich vobec nepoznala.....a ja som im zato jedine mohla dat usmev, podakovanie, manualnu pomoc kedze som bola akoby jednou z nich....kazdodenne vstavanie do ´prace´.....aby bolo s cim upokojit zaludok.....niekolkohodinova robota na ulici, ceste, pri autach /vidite ten prach ma vobec nezabil, viac ako rok neviem co je choroba/...zarabali sme si na chlieb ako poulicni umelci. Chcem dodat, nie som ciganka, aby ste si nahodou pre tu odolnost nemysleli.
Aj keby po cca. polroku osameleho cestovania nestretla toho peruanskeho priatela...to iste by som tvrdila, mala rovnaky nazor na juznu ameriku..../ako tiez co sa tyka velkej pohostinnosti tolko osocovanyh turecko-kurdskych obyvatelov, a pritom som nikdy nemala ztadial ani frajera ani nic wendy, podotykam opat nie ako turista, turista s penazenkou plnou dolarov/.
Prosto Cesty mi vzdy potvrdzuju ´Cim chudobnejsi, tym stedrejsi´....i z toho Mala, by dali Dusu.
....ale my bohuzial nepozname tento stav Vedomia....