Mal som svojho času, vo svojej blízkosti človeka s charizmou, pekného zjavu (to je v tomto biznise, značná devíza). Dokázal ľudí nadchnúť, v tom čo robil neboli trápne pauzy. Všetci si pripadali, ako v americkom filme: dokonalé frázy, dokonalé riadenie (ich činnosti). Stretávali sa aj na sústredeniach.
Všetko skončilo veľkým sklamaním, pretože keď sa záujem tohto človeka preniesol na niečo iné, preniesla sa aj jeho pozornosť na iných ľudí.
Tí ľudia (zo začiatku príbehu) si mali uvedomiť, že svoju náklonnosť nemajú viazať na osobu duchovného vodcu (byť charizmatického - kto by sa ale nerád popýšil takouto známosťou?), ale na predmet duchovného štúdia. Ak by takto dorazne rozlišovali, potom odchod vodcu, by im nevzal dočasný zmysel života, ale len poukázal na to, že aj vodca može byť povrchný v tom, čo v čom oni možu byť poctivý a idúci do hĺbky.
Často je za príčinou "zaparkovania" v takýchto skupinách, snaha nájsť tak trochu kamaráta, ale tak trochu aj autoritu. Tak sa potenciálny kandidát neobvyklých náuk stáva (vačšinou dočasnou) bábkou v rukách vodcu.
Čo záujemcovi o náuky nezvyklé, poskytujú takéto zoskupenia?
1, pocit spolupatričnosti - t.j. patrím k nejakej skupine, v ktorej vediem dialógy, dostávam reflexie na svoje názory. Mám pocit, že majú o mňa záujem. Dokonca som prospešný, ovplyvňujem iných členov skupiny ...
2, pocit mimozmyslových zážitkov - niečo, čo nezažívaš každý deň, čo nezažiješ pri pĺnom vedomí. Pocit, ktorý by človek (ak by sa nebál, že sa zosmiešni) nazval - magickým
3, pocit vzrušenia - z konania niečoho, mimo bežných zvyklostí
Možné alternatívy

:
1, rovnaké pocity možeš okúsiť: v kostole, modelárskom krúžku, na stretnutí chovateľov vtáctva, ...
2, parádne sa zhul, alebo ochlastaj. A keď prejdeš všetkými štádiami až po zvracanie, určite jedno z nich bude vykazovať známky "prítomnosti" čohosi "iného" v nás. Alebo možeš len tak, ráno vstať z postele, keď ešte všetci spia a precítiť jedinú mágiu ktorá je nám doprianá - mágiu existencie to je "moj" sposob. (Predchádzajúce dva nepestujem, a ani k nim nevyzývam - pozn. pre admina tohto fóra.)
3, Raz darmo, pocitom šteklenia v podbrušku sa nevyhneš. Vačšina ľudí si ich rado pestuje. Každý, ale podľa svojej miery. Niektorý jedinci sú schopní ísť až za mieru spoločenskej únosnosti (často spájenej s tzv.normálnosťou), aby dosiahli tento pocit: spáchajú atentát, zverejnia svoju homosexualitu, zneužívanie rodičom v detstve. často ide o vymyslené skutky ...Do tejto kategórie spadá aj "obnažovanie" dovtedy skrytých atribútov osobnosti u členov skupín neobvyklých náuk. Skúsiť si to tak - ukradomky ( aby o tom moji doma nevedeli) - tu pred "svojimi" (spriaznenými dušami)v skupine
V tom podľa mňa spočíva príťažlivosť roznych smerov, ktorých boli tisíce, a ešte (možno) budú. Zora Frešova je len jedna tvár v zozname tisícok tvári. Máme pluralitu názorov, zodpovednosť je prenesená na každého jednotlivca. Ak nezafungujú mechanizmy rodiny, priateľov. Často takýto hľadajúci nachádza sklamanie. Záujem vodcu nie je nasmerovaný na jednotlivca, ale na skupinu. Preto ani neposkytuju osobne vzťahy, ktoré naopak takýto záujemcovia vyhľadávajú.