od Pavol » 22 Okt 2009 18:34
Uistujem "VERIACEHO" (Pondelok 19.10.09, 13.54), ze som nemienil nikoho "ociernovat" ani "sudit". Stranky tohoto Portalu su tu na to, aby sme si vymenili slobodne a uctivo svoje nazory na tie najroznejsie problémy.
Azda namiesto "zradit vieru otcov" som mohol pouzit termin "spreneverit sa krestanskej viere", alebo "opustit vieru otcov". Velmi silné su vyrazy "odpadnut od viery", alebo "zapredat krestansku vieru". Pouzil som ten najzauzivanejsi termin "zradit", (dopustit sa zrady na niekom, na niecom), ktory zaiste pouzivaju aj moslimovia, ked sa niekto z nich opovazi prestupit na krestanstvo. V takom pripade moslimovia povazuju jeho rozhodnutie za tak ozrutansku "zradu", ze mu cihaju na zivot, kym krestania doveruju vo vecné milosrdenstvo bozie a ponechavaju
odpadlika laskavému sudu Stvoritela. A toto je zasadny rozdiel medzi krestanstvom a izlamom.
Argument "Veriaceho" o konvertovani z "pohanstva" na "krestanstvo" je velmi slaby na to, aby bol presvedcujuci, lebo "pohanstvo" tisicroci ludského pokolenia nie je nejaka velka hodnota, aby sa ho ludstvo drzalo az dodnes. Medzitym sa stalo, ze sam Jezis Kristus zostupil na nasu zem, naucil nas poznavat Boha Stvoritela a Boha Ducha Svatého, uistiac nas, ze kto uveri v neho, ma zaisteny vecny blazeny zivot vo vecnosti.
Tvoje presvedcenie, ze neexistuje ziadna cyrilometodska tradicia na Slovensku, je iba Tvoje osobné presvedcenie jedinca, ktory sa tvari, ze nikdy nepocul, necital, ze o cyrilometodskej tradicii v kazdodennom zivote naroda pisali pocas staroci slovenski historici, linguisti, literati, basnici, velki duchovni otcovia az po dnesnych panov kardinalov Korca a Tomku.
Cyril a Metod vstepili v kratkom obdobi ich pobytu na Slovensku do dusi Slovakov taku silnu vieru v Trojjediného Boha, ktoru nevykorenili z nich ani starocia poroby pod tlakom nepriaznivych historickych udalosti. Ta viera presla do ich modlitieb a do chramovych piesni, ktoré este dnes slovensky lud spieva kazdu nedelu, ked sa zucastnuje na svatej omsi.
To, ze Svatopluk nechal vyhnat Cyrilom a Metodom vychovanych knazov a laikov, ako aj to, ze tito sa utiahli do Polska, do Ciech, do Bulharska, do Srbska, kde este i dnes pouzivaju pismo starych Slovakov, to su vsetko historické fakty, ktoré vsak "Veriaci" nemoze povazovat za dokaz, ze nejestvuje na Slovensku cyrilometodska tradicia. Najhodnotnejsie dedicstvo, ktoré zanechali dvaja svati bratia Slovakom je VIERA v Jezisa Krista, Vykupitela ludského pokolenia. A ta viera pretrvava napriek vsetkym historickym protivenstvam az dodnes v slovenskom narode.
Prajem zo srdca "Veriacemu" vela dobrého zdravia a pozehnania bozieho po cely jeho pozemsky zivot. Zaiste sa uvidime po smrti pred tronom bozim.