od zufalcek » 29 Aug 2010 14:08
ahojte
som už zúfalá a neviem kam sa obrátiť, na slovenskej ambasáde ma s mojimi otázkami odporučili jednou vetou na nemeckú ambasádu v bratislave ale odtiaľ mi vôbec neodpovedali
vedel by mi niekto z vás poradiť?
môj manžel je cudzinec-neeurópan a nemá v európe ani trvalé bydlisko, len pracovné povolenie
keď začal pracovať v nemecku (lekár) dostal ročnú pracovnú zmluvu a z toho 1/2 roka skúšobnú dobu. po skončení skúšobnej doby sme sa mali sťahovať, ale akosi sa môj manžel na to nevie odhodľať, lebo vraj nepozná nemecké zákony a tak nevie, kto by platil za nás poistky (mám 2 detičky z predchádzajúceho manželstva, to znamená, že nie je ich biologický a ani adoptívny otec, no máme spoločnú domácnosť a o deti sa stará po všetkých stránkach) lebo on si to z jeho platu dovoliť nemôže. on ako lekár neeurópan musí totiž odvádzať do zdravotnej poisťovne (dak) okrem toho čo mu odvedú do zdravotnej poisťovne priamo z výplaty ďalších 400 eur navyše (zdá sa mi to ako blbosť a strašne nefér). vedel by mi niekto prosím vysvetliť prečo musí platiť ďalších 400 eur okrem toho čo mu strhnú na tú istú vec (zdravotné poistenie). tak to vlastne platí 2 krát. no a prosím vás, neviete mi vysvetliť alebo zistiť, ako to je so zdravotnými poistkami pre deti (ktoré sú však len deti manželky, lebo nie je biologický otec), a ako na manželku? som tehotná a tak ma nik po presťahovaní nezamestná. a ako to je s platením poistky ak je žena na materskej? život na diaľku ma strašne vyčerpáva a už takto naozaj nevládzem, manžel nemá na zisťovanie takýchto vecí čas, lebo pracuje 10-13 hodín denne. inak býva v mannheime. budem vďačná za každú odpoveď, lebo takto sa žiť nedá a manžel sa bojí spraviť odvážny krok, vraj berie ohľad na deti....
vopred ďakujem